Het coronavirus leidt tot veel vragen. Verschillende organisaties werken samen om nieuwe besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het virus te beperken.

   Op deze pagina delen we, per rubriek, praktische informatie over de gevolgen van de landelijke maatregelen voor de gemeente Twenterand. Wij voegen regelmatig nieuwe informatie toe aan deze pagina.

   Aan de rechterkant vindt u handige links waarmee u snel informatie kunt vinden over het coronavirus. Als u deze pagina op een mobiel apparaat bekijkt, vindt u de handige links onder deze tekst.

   Informatie Rijksoverheid, GGD en Veiligheidsregio

   Dienstverlening

   • Gemeentehuis gesloten tot 6 april

    Het gemeentehuis is tot maandag 6 april gesloten. Heeft u een afspraak of moet u om een andere dringende reden in het gemeentehuis zijn, druk dan buiten op de intercom. Wanneer het noodzakelijk is dat u binnen komt, openen wij de deur voor u.

   • Aangepaste dienstregeling openbaar vervoer

    Ook het openbaar vervoer ondervindt de directe gevolgen van de extra gestelde maatregelen vanuit de overheid rondom het coronavirus. Twents monitort dagelijks deze uitzonderlijke situatie en de invloed die het heeft op de dienstverlening, maar ook op de gezondheid van hun medewerkers.

   • Nieuws over afval en Milieustraat

    Hier vindt u nieuws van de Rova en updates van de Milieustraat in verband met het coronavirus.

   • Maatregelen gemeente Twenterand rondom corona

    In navolging van het landelijke beleid en de berichtgeving van het kabinet rondom het coronavirus nemen wij verschillende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze gelden in ieder geval tot en met 6 april 2020. Voorop staat dat de dienstverlening aan inwoners zo veel mogelijk door moet kunnen gaan.

   • Maatregelen afdeling Burgerzaken en afspraak maken

    Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen heeft de afdeling Burgerzaken een aantal maatregelen genomen:

   • Zwembad De Stamper gesloten tot en met 6 april 2020

    In verband met de maatregelen rondom het Coronavirus is Zwembad De Stamper tot en met 6 april gesloten. Ook alle sportaccomodaties in Twenterand zijn tot en met deze datum gesloten.

   Vraag en aanbod

   • Hulpvraag of hulpaanbod? www.mannacoronahulp.nl

    Veel mensen hebben het moeilijk door het Coronavirus. Extra kwetsbaar zijn ouderen en mensen met een verminderende gezondheid. Ook mensen met vitale beroepen hebben het lastig. Zij moeten hard werken en kunnen daardoor niet bij hun gezin zijn. 

   • Helpende Handen

    Soms zijn er dingen waarbij een beetje hulp welkom is. Misschien behoort u tot de risicogroep en gaat u er nu liever niet op uit. Dan is het fijn als iemand uw boodschappen even komt brengen. Maar hoe regelt u dat? Voor inwoners van Twenterand is hiervoor de webservice Helpende Handen. 

   • Heeft u thuis nog mondkapjes, wegwerpschorten of spatbrillen liggen? Lever ze in!

    Namens de huisartsen van Twenterand bij deze een oproep aan alle inwoners van Twenterand:

   Werkgevers en ondernemers

   Zorg en ondersteuning

   • Evenmens Twenterand blijft mantelzorgers ondersteunen

    Als mantelzorger heeft u, juist in deze tijd van het Corona virus, misschien vragen over uw situatie of extra ondersteuning nodig. Evenmens Twenterand zet zich in om, ondanks de maatregelen, de individuele mantelzorgondersteuning zoveel mogelijk door te laten gaan. Deze kwetsbare doelgroep heeft zorg juist het hardst nodig. 

   • Meldpunt Eenzaamheid

    In korte tijd heeft het Coronavirus veel impact op onze samenleving gekregen. Sommige mensen zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid lopen meer risico. Hen wordt aangeraden om thuis te blijven en het sociale contact zoveel mogelijk te beperken. Maar hierdoor kan je je soms best eenzaam voelen.

   • Aanpassingen Zorginformatie•punten vanwege coronavirus

    Om verspreiding van het corona-virus te beperken hebben de Zorginformatie•punten in Twenterand tot en met 6 april alle activiteiten stilgelegd en de dienstverlening, daar waar noodzakelijk, tot een minimum beperkt.

   Kinderopvang en onderwijs

   • Opvang voor kinderen in een kwetsbare positie

    Nederland bevindt zich op dit moment in een bijzondere situatie. Wij zien dat dit ook gevolgen heeft voor het onderwijs en de opvang. Naast de noodopvang die gemeenten inmiddels hebben gerealiseerd voor kinderen van ouders in vitale beroepen, gaat onze aandacht ook uit naar kinderen die behoren tot de kwetsbare doelgroep.

   • Coronavirus en examens voortgezet onderwijs

    De centrale examens in het voortgezet onderwijs gaan dit jaar niet door. 

   • Noodopvang voor kinderen van 18 maart t/m 6 april

    Sinds maandag 16 maart is de kinderopvang gesloten voor reguliere opvang. Vanaf woensdag 18 maart draagt het ministerie de verantwoordelijkheid van de noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen, over aan de gemeenten.

   Sport en recreatie

   • Dringende oproep: niet spelen op de sportcomplexen

    Wij worden benaderd door verschillende sportverenigingen in Twenterand dat er de afgelopen dagen groepen kinderen spelen op velden van de gesloten sportcomplexen. Wij doen een dringende oproep aan zowel de kinderen als de ouders om dit niet te doen.

   • Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca en sport

    Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs.

   Meer informatie

   In januari werd bekend dat er in de stad Wuhan in China veel mensen ziek werden door een nieuw virus: het coronavirus. Eerst waren er vooral mensen in China besmet met het virus. Maar ook in andere landen zijn mensen met het virus besmet. In Nederland zijn nu ook besmettingen bekend. De GGD onderzoekt met wie zij contact gehad hebben.

   Mensen die door corona ziek worden:

   • hebben koorts
   • moeten hoesten
   • kunnen benauwd worden

   Het coronavirus leidt tot veel vragen. Allerlei organisaties werken samen om nieuwe besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het virus te beperken. Hebt u vragen over het coronavirus? Kijk dan op de website van de GGD Twente of de website van het RIVM. Staat uw vraag hier niet tussen? Bel dan het landelijke publieksnummer 0800-1351 of neem contact op met de GGD.