Veel inwoners willen aan de slag met het isoleren en besparen. Maar waar begin je? En met welke aanpassing kun je het meest besparen? Ook Gerrit uit Vriezenveen had deze vragen. De energiecoach van de gemeente Twenterand kwam langs en gaf slimme tips. Zo kon Gerrit snel aan de slag in zijn huis.

Op Facebook kwam Gerrit berichten van de gemeente tegen over isoleren en besparen. Daarin stond de tip om gratis in gesprek te gaan met een energiecoach. Gerrit maakte gelijk een afspraak en met succes! “De energiecoach kwam bij mij thuis”, vertelt Gerrit. “We liepen een rondje door het huis. Met een speciale warmtebeeldcamera brachten we slecht geïsoleerde stukken van mijn huis in beeld. Dit heeft mij heel erg geholpen om mijn energieverbruik beter te begrijpen. Uiteindelijk kreeg ik een handig rapport met tips en adviezen speciaal voor mijn huis.”

Ventilatoren

Een radiatorventilator? Daar had Gerrit nog nooit van gehoord. “Totdat ik het in het rapport van de energiecoaches tegenkwam”, zegt de Vriezenvener. Met een radiatorventilator, van bijvoorbeeld SpeedComfort, breng je de warmte die in een radiator zit, versneld de ruimte in. Daardoor is je kamer twee keer zo snel op temperatuur. “Ik heb gelijk de volgende dag zes radiatorventilatoren in huis gehaald. Die plaats je eenvoudig onder de radiator. Zo wordt warme lucht, die in en achter de radiator blijft hangen, de kamer in geblazen.”

Radiatorfolie

Behalve radiatorventilatoren, kocht en plaatste Gerrit ook zogeheten radiatorfolie. “Eerder was de muur achter de radiator gewoon warm als ik mijn hand erop legde”, legt Gerrit uit. “Het folie zorgt er nu voor dat de warmte niet verloren gaat via de muur. De energiecoach heeft me geleerd dat deze goedkope en simpele aanpassingen al een groot verschil maken voor mijn energiegebruik.”

Zonnepanelen in de toekomst

In de toekomst wil Gerrit mogelijk nog aan de slag met grote maatregelen, zoals HR++ glas en een warmtepomp. Gerrit: “We hebben net twee jaar geleden de kamers verbouwd en alles geschilderd. Daarom zijn dit plannen voor over een aantal jaren.” Volgens Gerrit gaat duurzaamheid niet alleen over grote investeringen, maar ook over bewustwording en kleine aanpassingen. “Je kunt met kleine stappen beginnen. In het gesprek met de energiecoaches leerde ik bijvoorbeeld dat het goed is om bij vloerverwarming de nachttemperatuur dichter bij de dagtemperatuur te brengen. Dit doe je door je thermostaat ’s nachts wat hoger te laten staan. Hiermee bespaar je energie.”

Zelf isoleren en besparen

Wil je zelf aan de slag met isoleren en besparen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Vraag net als Gerrit een gratis gesprek aan met de energiecoaches van de gemeente Twenterand via twenterand.nl/energiecoaches of kijk op twenterand.nl/winwin voor meer isoleer- en bespaartips.